Att komma igång med digitala hjälpmedel

Jag har alltid varit intresserad av att använda saker som händer ute i världen i skolan. För känslan är att ofta händer det saker med, t,ex datorer och telefoner men i skolan sitter man och är rädd för detta och vågar inte arbeta med det, det behövdes ju inte förr så varför nu?

 

Varför?

Det är klart att det fungerat förut, men för att få motiverade elever och själv bli motiverad så tror jag att man ska försöka hänga med i utvecklingen så mycket man kan själv. Det blir extra intressant när man hör och läser om skolor som lyckats med detta. Man bli intresserad och väldigt motiverad av att försöka själv.

 

Mitt största problem är det är så mycket och det är svårt att sålla och välja mellan allt som känns spännande och intressant.

 

Vi har nu gjort en satsning på att köpa in åtta st ipads som ska roteras mellan ca 50 elever i årskurs fyra där jag arbtetar till vardags. Vi har även tillgång till ca 20 datorer som delas på väldigt många elever. Det är dock intressant eftersom att det inte var så många som bokade dem under förra året så jag hade redan då börjat arbeta med dem. Det har jag gjort i alla mina klasser jag haft och försöker hela tiden få dem att bli delaktiga i den digitala världen och förstå att man kan använda den i skolan och till skolan syfte inte bara till fritid.

 

Det är det första steget, för att väcka deras intresse, för att använda sig av digitala hjälpmedel. Det har inte riktigt varit någon satsning på detta i skolområdet vad jag vet tidigare även om det nu verkar hända lite på flera skolor nu äntligen.

 

Under detta år så ska jag alltså ta klivet ut ordentligt är tanken. Från att nosat på det och de har använt datorer och sökt info och mailat m.m till att använda mobiler och plattor i undervisinngen. Vi har använt oss av blogg också.

 

Vi har provat fredagsfrågesport på Kahoot.  Vi har provat Xnote och under morgondagen kommer vi att göra en frågeslinga med hjälp av QR-koder på skolan. Det kanske kan fånga andra elever och pedagoger att också bli intresserade. Jag kommer att prova att flippa klassrummet också, men en sak i taget för att få det att bli bra. Några saker kommer säkert att testas för att sedan slängas bort för det fungerade inte bra, men det är ju inte specifikt för det digitala, så är det ju med allt.

Vi kommer att prova olika projekt som andra startat upp och vi ska under terminen utvärdera detta både vi två pedagoger som arbetar med detta och eleverna också såklart! Det är ju för dem vi gör detta.

 

Varför gör jagj detta?

För att jag tycker det är viktigt att hänga med i utvecklingen och det är en stor del av samhället nu det digitala. Det är digitala tidningar och många har allt i sin telefon. Varför ska vi inte lära barnen i tid hur man använder det på ett bra sätt, det handlar om etik och moral minst lika mycket som att använda det i undervisningen. Många saker ser jag som fördelar med papper och penna fortfarande så ännu är inte allt digital för mig.

IMG_0065

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.