Använda Kahoot i undervisningen

Efter att jag skriver på taggen #EnVecka på twitter kände jag ett litet tomrum.

 

Har fungerat på vad jag skulle kunna göra av det och kommit fram till att inte bara blogga tillsammans med mina elever och för oss och föräldrarna, utan även komma igång att skriva om vad jag gör och varför i skolan. Det kan både motivera mig och andra förhoppningsvis

 

Jag är sportintresserad och därför även lite nördig i frågesport. Därför började jag ifjol efter lite tankar som jag hörde från olika håll att ha frågesport under den sista lektionen på fredagar.

Det tog jag vara på och valde under förra terminen att köra detta genom att samla på mig fakta och frågor om det vi arbetade med under veckan. Det kan handla om vad som helst som eleverna läser och arbetar med, från näringskedjor till vad en täljare är.

 

Detta gjorde vi alltid i grupper om fyra eller fem elever, vilket kan bli ett missvisande resultat om alla tag del av detta allt vi arbetat med under veckan. Det är inte det som är det viktigaste heller, att alla verkligen kunde visa på det. Däremot tror jag det är många som kan få fram kunskapen igen när de får stöd av andra och tänka på vad var det vi arbetade med osv.

 

Jag tog steget vidare nu när vi har inhandlat åtta stycken ipads till våra fyror. Så nu använder jag https://kahoot.it/#/ eller https://getkahoot.com/ där man skapar frågesporten till den sista lektionen på veckan. Där de får se frågorna på skärmen på tavlan och sedan välja ett av alternativen likt “vem vill bi miljonär” eftersom jag alltid har fyra svarsalternativ.

 

Det kan komma in en tävlingsinstinkt och det kan bli sura miner och väldigt glada miner på den grupp som vinner. Men jag försöker alltid berätta att det handlar om en repetition och ett sätt för alla att se om man varit med på allt under veckan och om man kommer ihåg vad vi arbetat och samtalat om.

 

När jag nu inte hade “hunnit”(prioriterat) frågorna en vecka och jag sa det inför sista lektionen blev eleverna så besvikna att de tjatade ner mig(ibland är jag klen) och jag fick under den kvarten få ihop åtminstone några frågor så de fick köra frågesporten.

 

Jag tror att vi på ett roligt och gemensamt sätt får befästa kunskaperna de samlat på sig under veckan och detta går absolut att göra utan digitala hjälpmedel, men att få se på skärmen, den direkt glädjen, besvikelsen och viljan att ha rätt är mycket rolig. Framförallt uppskattas det av eleverna och det är ju det som räknas!

 

Om man måste ha plattor eller datorer? Nej det fungerade ju även bra ifjol utan detta, men det har blivit ett lyft att använda plattor och få upp resultatet och direkt feedback på skärmen. Eleverna kan använda sina egna mobiltelefoner om de har några så det kan också fungera.


Våga prova du med!

IMG_0100IMG_0101

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.