Att få med sig sina kollegor

På skolan jag arbetar och hela skolområdet har inte varit så aktiv i det digitala, även om det funnits några intresserade så har det inte varit så många. Nu har ju jag fått chansen att arbeta med det och ett av målen är att få andra att se fördelarna och vad man kan använda det till och hur det kan underlättas och göra det bättre.

 

Därför har jag försökt motivera pedagogerna på min skola och en skola till att visa vad man kan göra med hjälp av digitala hjälpmedel. Detta är ett projekt som kommunen har och de som gör detta får som belöning utdelat en hybriddator för halva priset, där man också kan utveckla användande av en dator för eget bruk genom att använda den som en lärplatta m.m. Det borde ju vara en sporre för både pedagogerna och för rektorerna.

 

Men trots detta så är det svårt att få dem motiverade till att göra uppgiften. Det handlar hela tiden om att det är extra uppgifter som läggs på och motivationen verkar inte finnas.

 

För mig som vill använda det digitala och verkligen anser att vi måste det för att eleverna har det i sin vardag redan och vi måste i skolan se till att vi har saker visar som relaterar till vardagen. Men det verkar inte vara tillräcklig bra motiverat av mig för att nå fram. Så för att få igång de andra behöver jag hitta nya infallsvinklar. Det hoppas jag kunna få med hjälp av de få som redan har gjort uppgiften och visat att man kan och vill göra det!

 

Problemet är nog inte att använda sig av digitala hjälpmedel, men det är att man har för få möjligheter att använda det, men man får inte mera material om man inte visar att man vill använda det såå det blir en ond cirkel. Många kanske inte heller vågar ta klivet ut och prova något nytt.

 

Därför känns det mycket roligt att några kollegor verkligen har tagit det till sig och försöker och vågar prova. Det kan motivera ännu flera kollegor att göra detta, för det handlar bara om att våga för att lyckas. De har ju redan grunden, nu gäller det bara att hitta något att bygga vidare på så kanske vi kan börja komma ikapp vardagen och andra skolor som redan hade detta bekymmer för flera år sedan.


Så nu ska jag försöka få igång en skola under vecka 44, sedan blir det att försöka motivera min egen skola igen.

En reaktion på “Att få med sig sina kollegor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.